Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

575.000 euro Europese subsidies voor smart city in Brussels Gewest

25 Januari 2016

Hoe kunnen big data en het internet der dingen het dagelijkse leven en de openbare diensten in de smart city verbeteren? Dat is de kernvraag van bIoTope, het Europese project voor onderzoek naar de verzameling en verwerking van terreingegevens waaraan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meewerkt. Drie toepassingen krijgen alle aandacht: de veiligheid van de directe omgeving van scholen, verplaatsingen met de fiets en de mobiliteit van prioritaire voertuigen.

Big data en internet der dingen

Sensoren zijn de ogen, de oren, en nog veel meer... van de smart city. Op diverse plaatsen in de stad zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat de openbare verlichting wordt afgestemd op de behoeften van het moment, of dat vuilnisbakken alleen worden leeggemaakt als ze vol zijn: doordat deze sensoren zijn verbonden met mekaar of met servers die gegevens kunnen opslaan, vormen ze het internet der dingen (of Internet of Things, vaak afgekort tot IoT), een netwerk dat een centrale rol speelt in de werking van de smart city.

Op het IoT zal een flinke hoeveelheid gegevens, big data, rondgaan die alleen nuttig zijn als applicaties, algoritmen... ze bewerken en verwerken, dus informatie aanmaken op basis van deze informatie. Dat is precies de bedoeling van het Europese onderzoeksprogramma bIoTope (building an Internet of Things Open innovation ecosystem for connected smart objects): de netwerken van sensoren in de smart city onderling verbinden.?

Het IoT vaste vorm geven in de smart city: 3 Brusselse projecten

De bIoTope-projecten zullen het licht zien in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in twee andere smart cities van internationale faam: Helsinki en Grand Lyon. Concreet ontvangt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in dat verband 575.000 euro subsidies voor het onderzoek en de ontwikkeling van drie toepassingen van het IoT in de slimme stad:
  • de directe omgeving van scholen veiliger maken met behulp van gegevens van wifiverbindingen, smartphones of verkeersstromen;
  • verplaatsingen met de fiets veiliger maken en fietsers tijd doen winnen, door big data over fietsers te verzamelen aan de hand van 'doorkomsttellers' langs de fietspaden;
  • het verkeer van prioritaire voertuigen (brandweerwagens, ambulances...) verbeteren, door ze met behulp van slimme gegevens naar routes te leiden waar er geen files zijn.
De drie Brusselse projecten verenigen drie spelers die vertegenwoordigd zijn in de strategie smartcity.brussels: het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG), IRISnet en Brussel Mobiliteit. Net als de andere initiatieven van het bIoTope-programma worden ze gefinancierd door Horizon 2020, het Europese programma voor steun aan onderzoek en innovatie.
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial