Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Een eerste balans van de suggesties op smartcity.brussels

10 Juni 2016

Op de portaalsite smartcity.brussels kunnen de bezoekers aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun suggesties doorgeven over hoe zij de slimme stad van het Gewest zien. Een jaar na de lancering van de portaalsite blijkt uit een eerste balans van deze « smart » suggesties » dat de aandacht vooral uitgaat naar oplossingen op het gebied van mobiliteit en mobiele gewoonten.

De portaalsite smartcity.brussels, die op 3 juni 2015 online ging ter gelegenheid van de Brussels Smart City Summit, verzamelt een groeiende massa gegevens over het thema van de slimme stad en in het bijzonder over de strategie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse acties rond de smart city.

Mobiliteit inspireert de burgers van de smart city

De portaalsite van de smart city voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gericht op interactie met de bezoekers, die op drie manieren hun steentje kunnen bijdragen: « smart » suggesties sturen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, stemmen voor deze suggesties (en voor de projecten van het Gewest) of reageren op peilingen (in het voorjaar van 2016: Wat kan het nut van Open Data zijn?).
Een statistisch onderzoek van de suggesties werpt een licht op de bekommernissen en de aandachtspunten van de burgers van de smart city.
  • Mobiliteit en mobiele gewoonten vormen het belangrijkste thema van de suggesties die op de portaalsite binnenkomen: 35% van de suggesties houdt ermee verband. Smart services en suggesties rond het « sociale » thema volgen met respectievelijk 25% en 18% van de suggesties.
  • De inwoners van het Brusselse Gewest zijn de grootste groep die suggesties doet (73%), gevolgd door Walen (13%) en Vlamingen (8%). We merken op dat 5% van de suggesties uit Europa komt en 3% uit de rest van de wereld.

Het koptrio van de favoriete suggesties

Bezoekers van de portaalsite kunnen hun stem uitbrengen op de gepubliceerde suggesties, door er 1 tot 5 hartjes aan toe te kennen. Dat levert de volgende top 3 op: Participatie van de burgers, hoeksteen van de smart city
Burgerparticipatie vormt de hoeksteen van de smart city. Geen slimme stad – zelfs geen stad tout court – zonder haar inwoners. Daarom zullen de suggesties van de bezoekers van de smart city portaalsite worden opgenomen in een volgend rapport aan de gewestregering.
Voorts hebben de Staatssecretaris bevoegd voor digitalisering, Bianca Debaets, en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest de burgers uitgenodigd voor het Brussels Smart City Event, op 3 mei 2016, rond het thema: « Digitale oplossingen voor een beter Brussels. » Bij die gelegenheid werd Professor Pieter Ballon aangesteld als smart city ambassadeur van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial