Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Een gewestelijke portal ter ondersteuning van Open Data

17 Augustus 2015

Een Open Data-portal van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou als springplank dienen voor de diensten van de smart city en voor de Brusselse digitale economie, op voorwaarde dat de gewestelijke regelgeving de openstelling van de overheidsgegevens met de nodige ambitie ondersteunt, in het zog van de Europese PSI-richtlijn.

In de smart city is zo goed als elk stukje informatie over de stad, zijn diensten, zijn uitrusting, zijn bevolking, zijn economie… in de elektronische vorm beschikbaar. Een groot deel van die gegevens zit bij de overheidsbesturen. 

Heel wat smart cities hebben met succes de keuze gemaakt om die gegevens verregaand open te stellen zodat zij niet alleen geraadpleegd maar ook hergebruikt kunnen worden door nieuwe, slimme diensten die uitgaan van privé-initiatieven, onder meer mobiele apps. Dat is het principe van de Open Data, dat bijvoorbeeld in Amsterdam, Berlijn en Helsinki al ingang gevonden heeft.

De PSI-richtlijn met ambitie omzetten 


De eerste aanzet tot Open Data in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd al gegeven door onder meer het CIBG en Mobiel Brussel. Nu is het zaak een volgende stap te zetten ter ondersteuning van een ambitieuze gewestelijke visie op Open Data. Die kans dient zich nu aan aangezien het Gewest verplicht is de Europese richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie (PSI-richtlijn) om te zetten.

Deze PSI-richtlijn werd in 2013 nog gewijzigd met de bedoeling de Open Data-economie te stimuleren en vormt het ideale kader dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil hanteren voor  het automatisch openstellen van overheidsinformatie en dat de uitzonderingen op dat principe zo veel mogelijk beperkt. 


Open gegevens op een gewestportal samenbrengen


Om die massa open gegevens makkelijk herbruikbaar te maken, moeten deze toegankelijk gemaakt worden in formaten die voor mens en machine leesbaar zijn en moeten ze op één toegangspunt gecentraliseerd worden. Een gewestelijke Brusselse Open Data-portal zou die dubbele doelstelling realiseren. 

Een Open Data-portal zou een krachtige economische hefboom zijn. Op wereldwijde schaal wordt de economische impact van Open Data op vele miljarden euro geraamd. De federatie Agoria heeft berekend dat, enkel voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Open data het Brusselse gewest 180 miljoen euro en 1500 jobs kunnen opleveren.
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial