De verschillende risico’s inzake cyberveiligheid – hacking, incidenten… – belangen de smart cities ten zeerste aan. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkt aan een gewestelijk plan om de diverse uitdagingen aan te pakken: herkennen, voorkomen, afweren van risico’s en zich er desgevallend van herstellen.
Smart Cities worden geconfronteerd met steeds ernstigere cyberveiligheidsrisico’s. ‘Slimme’ steden wenden het innovatiepotentieel van digitale technologieën zo veel mogelijk aan om een betere dienstverlening te bieden aan de bevolking, ondernemingen en administraties, maar verbonden data en netwerken hebben ook een schaduwzijde: veiligheidsrisico’s.
Een solide cyberveiligheidsstrategie voor de Smart City
Het nieuws bulkt van cyberattacks, kwaad opzet of menselijke fouten. De gevolgen zijn soms ernstig: in 2008 al slaagde een jongeling erin het netwerk van het openbaar vervoer van een Poolse stad te hacken. Het resultaat was dat trams ontspoorden en er verscheidene gewonden vielen.
Door het toenemende gebruik van deze technologieën moeten smart cities dus een solide strategie inzake cyberveiligheid ontwikkelen. Dat is meteen het streven van twee Brusselse organisaties, het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) en Brussel Preventie & Veiligheid (BPV).
Geconcentreerde kritieke infrastructuur
Als smart city ontsnapt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest immers niet aan die risico’s. Er bevindt zich een concentratie van heel wat kritieke infrastructuur, verbonden aan heel uiteenlopende openbare diensten … Sommige daarvan kunnen een favoriet doelwit vormen van cybercriminelen (veiligheid, financiën, gezondheid…), maar allemaal zijn ze blootgesteld aan het potentiële uitvallen van de informatiesystemen.
Daarom organiseerden het CIBG en BPS op 20 september 2018 een colloquium “Cybersecurity, ook een gewestelijke bevoegdheid”. De conferentie schonk alle aandacht aan de uitdagingen van de cyberveiligheid op gewestelijke schaal. In het kielzog daarvan publiceerden ze het Katern “Naar een gewestelijk cyberveiligheidsplan”, dat een stand van zaken van de cyberdreigingen geeft en een methodologisch kader voorstelt om erop te reageren.
Digitale tools en netwerken veilig en vlot gebruiken
Het Katern stelt in zijn conclusie: “Het kan niet de bedoeling zijn dat de virtuele wereld minder bescherming biedt dan de werkelijke. Daarom moeten overheden de nodige kaders scheppen en stappen zetten om een vlot, veilig gebruik te garanderen van digitale tools en netwerken en de informatie die ze bevatten. De inzet is een vertrouwensklimaat waarin iedereen het meeste kan halen uit huidige technologieën, waarbij ieders persoonlijke levenssfeer en gegevens (in het bijzonder persoonsgegevens) doeltreffend worden beschermd.”