Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Belgen scoren slecht op het vlak van cyberbeveiliging

08 Oktober 2018

In de wereldwijde rangschikking van de cyberbeveiliging staat België pas op de 27e plaats. Dat zwakke resultaat is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een paar eenvoudige maatregelen volstaan immers om veilig online te gaan. De Europese maand van de cyberbeveiliging wil iedereen daarvan bewust maken.

Wat cyberveiligheid betreft, zal het nog even duren voordat iedereen zichzelf én de anderen weet te beschermen. In onze ‘connected’ wereld kan één zwakke schakel namelijk de hele keten van gebruikers ontwrichten. Het EU-agentschap voor cyberbeveiliging (ENISA) organiseert daarom in heel Europa de Europese maand van de cyberbeveiliging, die het grote publiek moet aansporen om zijn digitale gezondheid ter harte te nemen.

Belgen beschermen zich niet

De toestand in België is alarmerend. In de wereldwijde rangschikking van de cyberbeveiliging staat ons land pas op de 27e plaats. Het scoort daarmee minder goed dan buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het Centre for Cyber Security Belgium (CCB) en de Cyber Security Coalition werken daarom samen om in België weerklank te geven aan de campagne van de Europese maand van de cyberbeveiliging.
Beide instellingen leggen dit jaar de nadruk op beste praktijken inzake back-ups. Volgens een onderzoek is er op dat vlak nog veel werk aan de winkel:
  • 22% van de Belgen deden nog nooit een back-up;
  • bij 29% van degenen die het wel doen, gebeurt dat onregelmatig;
  • 14% doet een back-up op het toestel, wat amper zin heeft;
  • een kwart van de respondenten voeren nooit (5%) of zelden (19%) updates uit.
Anders gezegd, de Belgen beschermen zich niet persoonlijk tegen een aanval op hun toestellen (pc, smartphone) en bijgevolg tegen het risico dat ze al hun gegevens (foto’s, filmpjes, muziek en andere bestanden) kwijtspelen of in handen zien vallen van cybercriminelen. Erger nog, op die manier brengen ze ook de cyberveiligheid van alle anderen in gevaar.

Updates uitvoeren

We herinneren ons immers maar al te goed hoe de ransomware WannaCry in mei 2017 met een ongeziene snelheid de wereld teisterde. Meer dan 300 000 toestellen in 150 landen raakten besmet. Door gebruik te maken van een kwetsbare plek die ze had ontdekt in IT-systemen, wist de ransomware razendsnel enorme schade aan te richten. Miguel De Bruycker, directeur van het CCB: « Om kwetsbare plekken in een IT-systeem weg te werken, volstaat het om updates van de software uit te voeren. De impact van aanvallen door ransomware kan worden beperkt als bedrijven en burgers hun systemen snel updaten. »

Het Brusselse Gewest draagt zijn steentje bij

Cyberbeveiliging is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en besturen. In het Brusselse Gewest bundelden Brussel Preventie & Veiligheid (BPV) en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) onlangs de krachten om uit te pakken met een Gewestelijk cyberveiligheidsplan. In de inleiding van dat plan stellen BPV en het CIBG de vraag: « Als kind leren we allemaal om naar links en rechts te kijken voordat we de straat oversteken. … Waarom doen we dat dan meestal niet in de cyberspace? »
Youtube
https://youtu.be/BxxgZrIvwnI
Betrokken administratie(s)
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial