Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Camera’s voor een betere luchtkwaliteit

10 Oktober 2018

Automobilisten kunnen nu in het Brusselse Gewest een nieuwe vorm van boetes in hun bus krijgen. Overdreven snelheid? Door het rood gereden? Nee, ze rijden met een vervuilend voertuig dat uit de Low Emission Zone is verbannen. Een slimme camera van de smart city ziet dat.

Een nieuwe fase in de verwezenlijking van de Low Emission Zone (LEZ) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is ingetreden. Sinds 1 oktober 2018 krijgen chauffeurs van een voertuig dat niet aan de normen beantwoordt, een bekeuring. Maar hoe stelt men die overtredingen vast? Met behulp van de technologieën van de smart city!

ANPR maakt camera’s slim

De Low Emission Zone van het Brusselse Gewest deelt voertuigen in op basis van hun vervuilende uitstoot volgens de euronormen. Momenteel geldt het rijverbod voor de meest vervuilende dieselvoertuigen (Euro 0 en Euro 1). Vanaf 2019 zijn de dieselvoertuigen Euro 2 en benzinevoertuigen Euro 0 en 1 aan de beurt. Doel is de Brusselse bevolking te beschermen tegen een bron van vervuiling die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) elk jaar aan de basis ligt van 75.000 vroegtijdige overlijdens in Europa.
De euroklasse van een wagen is niet zichtbaar met het blote oog. Om die voertuigen te identificeren, is een videocamera nodig, geruggensteund door de intelligentie van de ANPR-technologie. ANPR (of Automatic Number-Plate Recognition) is een systeem voor automatische nummerplaatherkenning. Het analyseert het beeld van de videocamera en kan de tekens op de nummerplaat van een auto lezen.

1,2 miljoen voertuigen per dag

Het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) installeerde over het hele grondgebied al 184 ANPR-camera’s in het kader van het gewestelijke videobeschermingsplatform. Tegen eind 2018 zullen een veertigtal bijkomende camera’s het netwerk vervolledigen. Momenteel filmt het systeem ongeveer 1,2 miljoen voertuigen per dag.
Beelden en nummerplaten volstaan echter nog niet om een inbreuk vast te stellen. Daartoe moeten deze gegevens worden gekoppeld aan andere data, die in het bezit zijn van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.
Deze koppeling gebeurt door Brussel Fiscaliteit, de instelling die voor de LEZ is belast met het vaststellen van overtredingen, het versturen van waarschuwingen en het uitschrijven van boetes. Brussel Fiscaliteit beschikt daartoe over een specifiek platform. Deze tool stelt de videobeelden ter beschikking en maakt verwerking van de gegevens mogelijk via de gewestelijke dienstenintegrator Fidus, die in het Brusselse Gewest dient als kruispunt voor uitwisseling van officiële gegevens tussen overheidsdiensten die daartoe gemachtigd zijn.

Waarschuwen alvorens te beboeten

Op die manier kunnen de gegevens van de nummerplaten van alle voertuigen die in de LEZ rondrijden, worden gekoppeld aan de euronorm die deze voertuigen kwalificeert, en bij overtreding aan de identificatiegegevens van de eigenaar van het desbetreffende voertuig. Brussel Fiscaliteit kan dan automatisch de boetes voor de LEZ-overtreding versturen.
Het systeem heeft zijn deugdelijkheid al bewezen sinds de lente van 2018. Er werden toen alleen waarschuwingen en nog geen boetes verstuurd. Op die manier kregen zo’n 3.000 voertuigbezitters tot 1 oktober een waarschuwing in de bus. Merk op: naarmate de LEZ tot nieuwe voertuigcategorieën wordt uitgebreid, zal ook voor die bestuurders een overgangsperiode met alleen waarschuwingen gelden. In de waarschuwingsberichten staan alternatieven voor milieuvriendelijk vervoer in het Brusselse Gewest en manieren om zich van zijn vervuilende voertuig te ontdoen.

Wat met de privacy?

In deze automatische verwerkingsketen is de privacy volkomen gewaarborgd. Alleen Brussel Fiscaliteit neemt kennis van de videobeelden van de voertuigen en van de identificatiegegevens van de overtreders. De andere spelers in de verwerkingsketen, bijvoorbeeld het CIBG voor de ANPR-camera’s en het platform Fidus, evenals zijn partner IRISnet dat de gegevens via zijn glasvezelnet verstuurt, kunnen de videobeelden nooit lezen en interpreteren. Voorts gebeurt elke gegevensverwerking met de toestemming van de Gegevensbeschermingsautoriteit.
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial