Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Smart City Melbourne

13 Februari 2019

Sinds Melbourne in 1835 opgericht werd door kolonisten uit Van Diemen’s Land – het huidige Tasmanië - is er heel wat gebeurd in de Australische stad: van een explosieve goudkoorts die de nederzetting bombardeerde tot een van de rijkste onder de Britse kroon tot aanhoudende migratiestromen uit onder andere Griekenland, Turkije, China en Vietnam.

De stad is een belangrijk economisch en financieel centrum gebleven, en ondertussen de heimat van negentien procent van de Australische bevolking – zo’n vijf miljoen, waarvan een derde van niet-Australische afkomst. Het resultaat van die welvaart en etnische diversiteit? Leuke restaurants, een overvloed aan carrièremogelijkheden, interessante musea, topscholen, een uitgebreid cultureel aanbod en indrukwekkende gebouwen.

Dat wordt natuurlijk opgemerkt. Zo werd Melbourne zeven jaar op rij uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld door de Economist Intelligence Unit, een vooraanstaande Britse onderneming die de leefbaarheid van meer dan tweehonderd landen analyseert op basis van domeinen als entertainment, toerisme, sport, onderwijs, gezondheidszorg, onderzoek en ontwikkeling.

Kortom, Melbourne doet het goed.

Maar zoals alle belangrijke steden ter wereld moet Melbourne met een argusoog de stedelijke inrichting, volksgezondheid en het algemeen welzijn volgen. En het moet gezegd worden: ook dát doet de stad niet slecht. Hieronder vind je enkele van Melbournes “smart” initiatieven:

 
1. Bomen analyseren

Melbourne telt op dit moment zo’n 70.000 bomen die netjes geregistreerd staan en nauwkeurig opgevolgd worden in een databank.

Bomen zijn er “down under” immers niet alleen ter decoratie, maar zorgen ook voor verkoeling. Zo worden ze geplant in straten waar het risico op bloedhete temperaturen hoger ligt en waar de huidige boomlaag te laag hangt. In Oceanië wordt een hoge boomlaagdekking ondertussen beschouwd als een essentiële maatregel ter aanpassing aan de opwarming van de aarde en de steeds hogere temperaturen.

Omdat de bomen volgens leeftijd geclassificeerd worden, kunnen ze ook op tijd vervangen worden, wat essentieel is voor de gezondheid van het ecosysteem. Hoewel de levensduur van stervende bomen verlengd kan worden door bepaalde behandelingen, worden ze beter verwijderd zodra ze niets meer bijdragen tot het lokale ecosysteem.

Ook belangrijk is diversiteit, want een gebrek aan diversiteit maakt het geheel aan bomen heel wat kwetsbaarder voor plagen en ziektes. Traditioneel staan er in Melbourne heel veel eucalyptusbomen, platanen en iepen wier dagen geteld zijn en die binnenkort dan ook vervangen zullen worden om het diverse bomenbestand in stand te houden.

Kortom, door hun bomen slim te beheren, dragen de stadsbestuurders oprecht bij tot het welzijn van de gemeenschap en de omgeving.

 
2. Voetgangers tellen

Wandelen is belangrijk in een stad, want voetgangersactiviteit is een indicatie van de vitaliteit van een stedelijke omgeving. Daarom heeft Melbourne een geautomatiseerd systeem ontwikkeld om voetgangers te tellen en de voetgangersactiviteit op het grondgebied beter te begrijpen. Deze informatie kan worden gebruikt om te onderzoeken welke vormen de voetgangersactiviteit aanneemt afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de dag, wat vervolgens aangewend kan worden in het stedelijke beslissings- en inrichtingsproces.

De data is geïntegreerd in het Pedestrian Counting System, een digitale tool dat het volgende weergeeft:
  • de actuele locatie van de voetgangers en hun aantal
  • een vergelijking met de voorgaande 4 of 52 weken op datzelfde tijdstip op diezelfde dag
  • de impact van factoren als grootscheepse evenementen of extreme weersomstandigheden op de voetgangersactiviteit en de vergelijking van de voetgangersstroom met korte- en lange-termijngemiddelden
Deze data kunnen ook gedownload worden voor verdere analyse en weergavemogelijkheden.

 
3. Afval beheren

Melbourne telt in totaal zo’n 2700 vuilnisbakken en -containers voor zowel publiek als commercieel gebruik.
400 van de publieke vuilnisbakken draaien op zonne-energie die via sensoren detecteren wanneer ze vol zitten en dit laten weten aan de ophaaldiensten. Ook zijn ze uitgerust met een perssysteem dat het vuilnis samendrukt, waardoor de capaciteit van de vuilnisbak optimaal benut wordt. De vuilnismannen moeten dus minder vaak uitrukken, wat op zijn beurt de CO2-uitstoot en files in de stad vermindert. 

Daarnaast zijn er 500 vuilnisbakjes speciaal voor sigarettenpeukjes, die samen met kauwgum de grootste vervuilers van straatstenen overal ter wereld zijn. Gooi je je sigaret toch op straat? Verwacht je dan maar aan een boete!

Zoals je ziet, neemt Melbourne proactief maatregelen om het prettig leven en wonen te maken in de stad. Wil je meer weten over Melbournes Smart City-activiteiten, volg dan de links hieronder.

 
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial