Ons recentste event was een succes!
Op woensdag 27 november 2019 vond het laatste evenement uit de Brussels Smart City-reeks plaats: een kans om maatschappelijke stakeholders te ontmoeten. Na Smart City te hebben bekeken vanuit het perspectief van onderwijs, cultuur, economie en digitale inclusie, stond deze dag in het teken van een supersnelle internetverbinding voor middelbare scholen.
Fiber to the School, een project ontwikkeld door het CIBG en geïmplementeerd via IRISnet, werd in 2014 opgestart in het kader van het Multimedia Plan. Op die manier werden in 175 Brusselse middelbare scholen glasvezelkabels aangelegd.
Naar aanleiding daarvan organiseerden het CIBG en IRISnet een grootschalig evenement in het koninklijk atheneum Crommelynck in Sint-Pieters-Woluwe. Er waren uiteenlopende activiteiten voor verschillende doelgroepen: leerlingen (jong en oud), leerkrachten, ouders én directies van Brusselse middelbare scholen.
De leerlingen van het 6de leerjaar en het 1ste middelbaar kregen tips rond thema's als cyberpesten, veiligheid op internet en schermverslaving, hoe ermee om te gaan en erop te reageren, tijdens een live uitgezonden workshop van David Antoine (in twee andere klassen).
De leerlingen van het 5de en 6de middelbaar konden dan weer deelnemen aan een workshop rond toekomstgerichte beroepen en het toenemende belang van IT.
Intussen kregen de directies van middelbare scholen informatie over de veranderingen die het supersnelle internet op school zou teweegbrengen: de uitwisseling van goede praktijken en een demonstratie van de nieuwe mogelijkheden voor de scholen. Een waaier aan praktijkgerichte oplossingen!
Na de middag was er tijd voor een aantal workshops: een virtual reality escape room, "hoe werkt een pc?" en "programmeren voor jongeren". Ook ouders en leerkrachten werden bij het event betrokken! Zo stonden tijdens twee workshops vragen centraal als: hoe voorkomen we situaties die voortvloeien uit het surfgedrag van kinderen (cyberpesten, ...)? En hoe gaan we daarmee om? Hoe communiceren we met kinderen in het digitale tijdperk? Hoe begeleiden we hen?
Tot slot konden de organisatoren rekenen op de aanwezigheid van het MIC (Microsoft Innovation Center), dat toelichting gaf bij het Teams Platform en de pedagogische tools van Microsoft.
"Bandbreedte vormt voortaan geen probleem meer", bevestigt een trotse Hervé Feuillien, directeur-generaal van het CIBG. Het gebruik van internet op school zal nu verder worden gepromoot, niet alleen bij leerkrachten, maar ook in het kader van onderlinge communicatie tussen de schooldirecties, het lerarenkorps, de leerlingen en de ouders.