Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Brusselse bomen vragen zelf om water

30 Juli 2020

Bomen hebben water nodig, dat weet iedereen. Niet te weinig maar ook niet te veel, maar niet iedereen weet waar die grens ligt. En dat is nochtans noodzakelijk voor gezonde bomen: te veel of te weinig water maakt een boom immers kapot.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wou daar iets aan doen. De honderden bomen langs de gewestwegen krijgen de eerste drie jaar als jong exemplaar regelmatig water. Dit is essentieel om hun groei te verzekeren en ervoor te zorgen dat ze zelfvoorzienend worden op het gebied van water. Daarna kregen bomen op een standaard manier water, nodig of niet. 

Om dit te verbeteren, zowel voor de bomen als degenen die voor de bewatering instaan, bedacht Brussel Mobiliteit een oplossing. Nieuw aangeplante bomen worden uitgerust met slimme technologie waarmee het gieten optimaal wordt opgevolgd. Dit is mogelijk dankzij controle met sensoren en tensiometrische sondes, die de vochtigheid van de bodem en de waterbehoefte van de bomen opvolgen, afhankelijk van hun fysiologie en het klimaat, en van de beschikbare hoeveelheid water in de bodem. Gegevens worden dan doorgestuurd naar een applicatie die dan verwittigingen uitstuurt op basis waarvan de gietbeurten worden gepland.

Dit jaar profiteren al ongeveer 560 bomen van deze technologie en momenteel worden bijkomende projecten ontwikkeld. De bedoeling is dat uiteindelijk elk van de 32.000 bomen langs de gewestelijke wegen en in de openbare ruimte dit systeem gebruiken. Enkele recent gerealiseerde of op korte termijn geplande voorbeelden zijn de Steenweg op Bergen, Pol Burysquare, Hallepoort, Olympische Dreef, Regentlaan, Henri Simonetlaan, ...

Met een cartografisch beheersysteem met geolokalisatie kunnen trouwens ook de kenmerken en de toestand van elk van die 32.000 bomen langs de gewestelijke wegen en openbare ruimte worden opgevolgd. Dit verhoogt de efficiëntie van de opvolging en het onderhoud aanzienlijk.

Bij deze geautomatiseerde zorg voor onze bomen, en slimme technologieën kunnen de Brusselse bomen alleen maar wel varen, en wordt Brussel een nog groener, en vooral slimmer gewest, dat iedereen het beste biedt!
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial