Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Mobiliteit: er beweegt heel wat in Brussel!

23 September 2020

Nu de Week van de Mobiliteit afloopt, lijst smartcity.brussels een aantal initiatieven op die mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ‘smarter’ maken en tegelijk naadloos aansluiten bij het thema van de editie 2020 van de Week van de Mobiliteit: het belang van toegankelijkheid tot emissievrij vervoer en het bevorderen van een inclusief kader voor iedereen.

Zo startte vorige week Handycab, een initiatief van de taxisector voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM). Aan de hand van dit nieuwe reserveringsplatform en app wordt het aanbod van aangepaste taxi’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor personen met een beperkte mobiliteit volledig gecentraliseerd.

De applicatie werd door professionals uit de taxisector ontwikkeld na overleg met mensen en verenigingen actief op het gebied van toegankelijkheid voor PBM’s. Na het volgen van een opleiding, het plaatsen van een scheidingskit in de taxi die het naleven van de afstandsregelsgarandeert, en met het naleven van het kwaliteitshandvest, kunnen de taxi’s aan de slag. Met Handycab verbinden ze zich er ook toe om PBM-klanten met voorrang te bedienen.

Meer info op:  https://www.handycab.be/index.php/nl/
 
Ook de MIVB stond niet stil: sinds deze zomer kunnen gebruikers van de MIVB contactloos betalen op het volledige MIVB-netwerk. Ritten worden rechtstreeks gevalideerd met een betaalkaart, smartphone of smartwatch, … op elke metro, bus of tram via een valideertoestel, speciaal voorzien voor zo’n contactloze betalingen. Niet alleen moeten reizigers dus niet langer vooraf een ticket kopen of cash bijhebben, maar met dit contactloze betalen wordt het Covid-virus ook weer wat meer ingedijkt. Het contactloos betalen bij de MIVB is dan ook een groot succes: in juli werden er 54.501 ritten contactloos betaald, in augustus 75.334 en het gebruik neemt nog elke dag toe.

Verder lanceerde de MIVB tijdens de Week van de Mobiliteit een MaaS-app, de all-in-one-mobiliteitsdienst “MoveBrussels”, in testmodus. Iedereen die dit wou en die zich opgaf,  kon deze app gratis mee uitproberen. Op deze site hadden we het trouwens reeds eerder over dit testen
De test loopt nu effectief de volgende maanden, waarbij de MIVB deelnemers vraagt om een aantal opdrachten uit te voeren en zo de app uitgebreid te gebruiken. Via een onlineplatform kunnen testers hun respectieve ervaringen en aanbevelingen doorgeven.

MoveBrussels maakt deel uit van het project ‘MaaS’ (Mobility as a Service) waarbij de applicatie als een all-in-one mobiliteitsdienst fungeert. Zo worden alle vervoersmogelijkheden gebundeld (van openbaar vervoer tot deelfietsen, -steps en -auto's, …), waardoor het voor reizigers eenvoudiger en efficiënter wordt om zich in Brussel te verplaatsen. Met de app kunnen ze een traject van deur tot deur plannen in enkele kliks, ritten en vervoermiddelen reserveren en betalen, metropoortjes openen, steps ontgrendelen, etc.

Wie mee wil testen, registreert zich op de site van de MIVB, geeft zijn/haar MOBIB-kaartnummer in, en installeert de MoveBrussels-app op zijn smartphone.

Meer info, en inschrijven als tester op: https://maas.mivb.brussels/
 
Dat er nood is aan één enkele app, bewijst het volgende initiatief. Om de vele mobiliteitsapps die intussen het licht zagen voor te stellen, creëerde Brussel Mobiliteit een handig overzicht van alle bestaande apps op zijnwebsite.

Met een – lange – lijst per transportmodus somt deze gewestelijke overheidsdienst alle mobiliteitsapps op om zich in Brussel op een slimme manier te verplaatsen. Van deelfietsen over steps tot openbaar vervoer tot nuttige hulp bij het parkeren, … iedereen vindt wel iets naar zijn/haar gading.
Een ‘MaaS’-oplossing met een applicatie als een all-in-one mobiliteitsdienst zal een grote stap in de goede richting zijn.   In afwachting van die all-in-one oplossing kan iedereen toch even grasduinen in alle bestaande apps ...

Meer info op: https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/apps
 
 En om alles rond slimme mobiliteit nog even op te lijsten publiceerde het Smart City Institute van de Luikse universiteit (ULG) naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit een nieuwe editie van zijn “Guide Pratique de la Smart City: ‘La mobilité de demain’”.

In dit werk staat duurzame en slimme mobiliteit voorop. Het geeft antwoorden op de vraag: hoe kunnen we voor burgers een mobiliteit garanderen die duurzaam, efficiënt en respectvol is voor het milieu en de gezondheid, en daarbij profiteren van de nieuwe beschikbare innovaties?
Om dit duidelijk te maken en om de belangrijkste spelers in mobiliteit te ondersteunen, publiceerde het Smart City Institute deze kleine praktische gids: een benchmark van kennis en voorbeelden rond de laatste ontwikkelingen inzake slimme mobiliteit.

Meer info en de gids downloaden op: http://labos.ulg.ac.be/smart-city
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial