Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Smart City Index 2020: Brussel steeg in de ranking!

09 Oktober 2020

In de jaarlijks gepubliceerde index van smart cities steeg Brussel met 4 plaatsen, en dat in een jaar dat heel wat Europese steden zakten in deze ranglijst. Dat dankt Brussel o.a. aan technologische vernieuwingen zoals het e-loket IRISbox en de vele apps die het stedelijk leven efficiënter organiseren. Koplopers blijven, net zoals vorige jaren, Singapore en Zurich, terwijl Helsinki zich van plaats 8 naar plaats 2 hees, maar de grote winnaar blijkt New York. Dat kwam de top 10 binnen, met een stijging van maar liefst 28 plaatsen. Grootste verliezer blijkt Bilboa, dat van 9 naar 24 donderde.

Het Institute for Management Development, dat i.s.m. de Singapore University for Technology & Design (SUTD) deze lijst opstelt, ondervraagt daartoe ieder jaar 120 burgers van elke stad die het opneemt in haar index. Deze Smart City Index rangschikt deze steden dan volgens economische en technologische gegevens, en de percepties die burgers hebben over hoe ‘slim’ hun stad wel is. Specifieke vragen gaan dan over de smart city voorzieningen die hun respectieve steden aanbieden, in 5 sleutelsectoren: gezond- & veiligheid, mobiliteit, activiteiten, opportuniteiten en goed bestuur.

De Covid 19-pandemie speelde in de resultaten van 2020 al een rol: de enquêtes werden tussen maart en mei afgenomen, toen het virus wereldwijd hevig om zich heen greep, en heel wat impact had op ieders dagelijks leven, zeker in de steden. Dat werd ook aangehaald door respondenten: het ‘samen sterk tegen corona’-aspect werd door velen vermeld, en het feit hoe nuttig en efficiënt het gebruik van technologie – bijv. een krachtig en goed uitgebouwd WiFi-netwerk - is in het bekampen van de corona-crisis.  

Hoewel het na één jaar te vroeg is om conclusies te trekken over hoe slimme steden Covid 19 aanpakten, lijkt het wel dat ook (lokaal) leiderschap een rol speelde: in tijden van crisis kijken vele naar de lokale overheden voor zowel richtlijnen als steun. Het virus verslaan we samen, én met de nodige technische hulpmiddelen.

Alle details over deze smart city index vindt u hier (link: https://www.imd.org/smart-city-observatory/smart-city-index/ )
 
Maar wat vinden burgers nu eigenlijk van slimme steden: welke problemen moet een slimme stad aanpakken, welke gevaren zien zij, … ? En wat is de rol van de overheid binnen de slimme stad?

Om op deze vragen een antwoord te vinden organiseerden de het onderzoekscentra imec en SMIT hun jaarlijkse imec.smartcitymeter, een grootschalige enquête in Vlaanderen en Brussel.

De resultaten voor 2020 van de imec.smartcitymeter tonen aan dat veel mensen nog niet vertrouwd zijn met het concept van slimme steden, hoewel ze wel de technologieën die verband houden met slimme steden wel kennen. Velen zien de evolutie naar slimme steden ook als een positief iets, omdat het hun leven mogelijk makkelijker en beter maakt. Aan de andere kant bleken mensen ook bezorgd over privacy en veiligheid wanneer technologie in de stad wordt geïmplementeerd.

Uit de resultaten van de 2020-editie bleek verder ook dat er een algemene consensus bestaat over slimme steden. Over het algemeen hebben mensen dezelfde gedachten en angsten over slimme steden, of ze nu man of vrouw zijn, jong of oud, laag- of hoogopgeleid of in grote steden of kleine dorpen wonen.
De resultaten van de imec.smartcitymeter geven beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en burgers meer inzicht in wat mensen denken over verschillende oplossingen en nieuwe technologieën in een slimme. In tegensstelling tot de Smart City Index is het doel niet om de ‘slimste steden’ te rangschikken, maar om te peilen naar wat burgers verwachten van zo'n slimme stad: welke van de bestaande diensten verbeterd kunnen worden, welke problemen prioritair moeten worden aangepakt, …

Benieuwd naar het volledige rapport? Je vindt het hier.
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial