Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Breng de Smart City naar uw gemeente

26 November 2020

Het Smart City Office van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest organiseert dit najaar een reeks Smart Lunches. Het doel van deze sessies, bestemd voor de lokale overheden van de Brusselse gemeentes, is om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen bij sprekers uit de quadruple helix (academici, ondernemingen, overheid en burgers). De eerste sessie in de reeks van drie stond in het teken van Smart City en burgerparticipatie.

Na een welkomstwoord van de toezichthoudende minister Bernard Clerfayt, toonde Laura Temmerman van onderzoeksgroep SMIT aan dat slimme steden en burgerengagement hand in hand gaan. Ze legde extra nadruk op het belang van inclusiviteit voor een succesvolle burgerparticipatie. Het gevaar bestaat immers dat slechts een deel van de bevolking actief deelneemt en er zo een vertekend beeld ontstaat. Om een zo groot en gevarieerd mogelijke groep burgers te bereiken, raadt Temmerman aan in te zetten op een veelheid aan media, zowel digitaal als analoog.

Tijdens het tweede gedeelte konden de deelnemers kennismaken met het online burgerplatform CitizenLab. Aan de hand van een interactieve presentatie werden de verschillende mogelijkheden die het platform biedt, getoond.

Tot slot werd het woord gegeven aan de vertegenwoordigers uit de Brusselse gemeenten. Perrine Ledan, schepen voor burgerparticipatie in Ukkel, deelde haar bevindingen met betrekking tot hun participatiebudget. Hiervoor maakte Ukkel gebruik van een opensourceplatform aangeboden door de federale overheidsdienst BOSA. Zij beaamde dat een mix van digitale en niet digitale communicatiekanalen nodig is om zo veel mogelijk inwoners te bereiken. Door de huidige gezondheidscrisis is dat nog moeilijker geworden. Tijdens de vragensessie kwamen vooral de verschillende authentificatiesystemen van deze platformen naar voren. Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene, kwam spreken over hun WebTV, een online platform waar inwoners van Elsene video’s kunnen delen. Door het platform te integreren in hun bestaande website kon met een beperkt budget een transversaal project op poten worden gezet, dat ook na de lockdown zal blijven bestaan.

50 deelnemers schreven zich in voor de eerste sessie van de Smart Lunches-reeks. Tien gemeentes van Brussel waren vertegenwoordigd, maar ook het CIBG, het kabinet van minister Clerfayt en verschillende organisaties die actief zijn binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een erg succesvolle eerste sessie dus. Inschrijven voor de volgende sessies? Dat kan via deze link.



 
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial