Sinds het uitbreken van de gezondheidscrisis moet het personeel van de Brusselse scholen en universiteiten grote flexibiliteit aan de dag leggen. Leerkrachten zagen zich al snel verplicht om over te stappen op digitaal of hybride onderwijs. Om hen door die transitie te loodsen, heeft de Coördinatie Digitale Inclusie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een register aangelegd van digitale bronnen voor leerkrachten en hun directie. Dat register bevat meerdere listings, elk gewijd aan een specifiek thema.
Om scholen te tonen welke keuzemogelijkheden ze hebben qua digitale educatieve platforms, somt de lijst
'Toolkit voor scholen" degene op die het best zijn aangepast aan het Belgische schoolsysteem (Smart School, Google Education, Wisa,...).
In de
“Toolkit voor leerkrachten” vind je verschillende tools waarmee leerkrachten online cursussen vlotter en beter kunnen voorbereiden en geven.
De lijst
“Vormingen voor leerkrachten” wil leerkrachten de weg wijzen naar organisaties in Wallonië, Brussel en online die vormingen aanbieden in de technische competenties nodig bij het gebruik van digitale tools (of in het specifiek pedagogische gebruik ervan).
Ter ondersteuning van deze listings bieden wij "
Refurbish IT" aan met daarop de verschillende instanties die refurbished computers geven of verkopen (tegen een lagere prijs) aan studenten, senioren, maar ook aan personen in kwetsbare situaties.
Ten slotte kan je nog het
“Register van IT kampen voor jongeren” raadplegen, voor kinderen en adolescenten op het grondgebied van het BHG. Dit zijn stages die jongeren de kans bieden om vertrouwd te raken met digitale technologie (codering, robotica, kunstmatige intelligentie — of gewoon een eerste kennismaking met computers).
Je kan de verschillende listings nu bekijken op datastore.brussels, het open access-dataplatform van het BHG. Als je opmerkingen hebt, of als je dingen wil toevoegen aan één of meer listings, aarzel dan niet om contact op te nemen met de coördinatie Digitale Inclusie (inclusion@cirb.brussels).