Afgelopen maandag werd de derde en laatste Smart City-inspiratiesessie afgesloten, met talrijke deelnemers.
Nicolas Installé, Excecutive Director van het innovatiecentrum FuturoCité, opende de sessie met een inleiding over het concept open data, waarbij hij inzoomde op de toegevoegde waarde van data op territoriaal niveau. Aficionado's van open data kennen FuturoCité van de succesvolle vormingen over het openstellen van data die het in 2019 op touw zette voor plaatselijke besturen in Wallonië.
Verschillende belangrijke boodschappen konden rekenen op de belangstelling van de aanwezigen:
- Data openstellen heeft als voordeel dat datahergebruik mogelijk is. Door researchers, burgers en bedrijven ... maar vooral ook door de besturen zelf, tussen verschillende entiteiten maar soms ook tussen collega's van verschillende diensten!
- De belangrijkste drijfveren voor het openstellen van data zijn: transparantie (zoals blijkt uit het subsidiekadaster-project van Easy Brussels), het overstijgen van de particuliere belangen van grote bedrijven zoals Google Maps (door het weergeven van álle kenmerken van een grondgebied, niet alleen de handelszaken), het ontwikkelen van nieuwe diensten op het grondgebied en het verbeteren van de besluitvorming door verkozenen en de uitwisseling tussen overheden.
FuturoCité heeft zijn aanbod aan de gemeenten opgevoerd en pakt uit met een heus opleidings- en ondersteuningsprogramma rond het gebruik van open data. 17 gemeenten nemen deel aan de selectie van data-usecases rond 3 thema's (mobiliteit, veerkracht en burgerparticipatie). Op grond van die specifieke usecases worden de benodigde gegevens geïdentificeerd en wordt het proces van openstelling in gang gezet. Het programma eindigt begin februari 2021 met een grote hackathon waarbij IT-studenten aan de slag gaan met de usecases op basis van de heropengestelde data. (
https://www.futurocite.be/hack-your-city/)
Thomas Grivegnée, projectmanager bij Cogni.zone, deelde vervolgens zijn visie op open data en stelde een relevant project voor binnen het Europees Parlement. Cogni.zone is een Brusselse kmo en partner van Easy.brussels voor de uitvoering van het subsidiekadaster in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hannelore Cuchet (Easy.brussels) was net aanwezig om dat kadaster voor te stellen, dat alle door de Brusselse besturen toegekende subsidies zal omvatten en indicatoren zal voorstellen die voor de inwoners van Brussel begrijpelijk en makkelijk te interpreteren zijn. Het project is een prachtig voorbeeld van democratische transparantie, maar opent ook de deur naar eenvoudigere en beter georganiseerde informatiedeling tussen overheidsinstellingen.
Tot slot presenteerde Filis Zumbultas, Smart City-coördinator voor de Stad Brussel, de opendatastrategie van de stad. We konden live navigeren doorheen de opendatasite van de stad en kennismaken met de datavisualisaties op een kaart, de integratie van die kaarten op de officiële site en de prestatie-indicatoren waarmee de vooruitgang in open data wordt gemeten. (
https://opendata.brussel.be/page/home/)
Dit opendataplatform oogst veel succes met ruim 1 miljoen API-aanvragen per maand (Application Programming Interface: kleine stukjes software die dataraadplegingen mogelijk maken). In 2021 is een project gepland voor het automatisch verzamelen van 15 datasets. Ook komt er een gedachtewisseling over de follow-up van klanten. Momenteel gebruiken die de site anoniem, aangezien de huidige situatie geen gedetailleerde analyse toelaat van het hergebruik van de data.
Interessant detail: de stad Brussel doet zelf ruimschoots een beroep op datahergebruik (bijvoorbeeld voor de op haar site geïntegreerde kaart).
Contacteer het
CIBG voor meer info over het opendatabeleid en de bijbehorende tools in het Brussels Gewest!