Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

​72-uurs innovatie-event voor steden!

25 Januari 2021

Hoe komaf maken met de verkeersopstoppingen in de schoolomgeving? Hoe de informatiestroom tussen burgers en het gemeentebestuur verbeteren? Hoe het toeristische aanbod van de gemeente opkrikken? De uitdagingen vliegen de besturen om de oren! Tijdens een 3-daagse hackathon krijgen burgers de kans om de handen uit de mouwen te steken en digitale oplossingen te vinden. Een woordje uitleg ...

Een concrete oplossing vinden voor een van de bovenvermelde problemen? Dat is het doel van de hackathon 'Hack your City', een initiatief in samenwerking met FuturoCité, de Universiteit van Namen (UNamur), Digital Wallonia, Numéria, BeCode, Wallonie en Poche en met de steun van het Waals Gewest.

De onlinehackathon vindt plaats van 3 tot 5 februari 2021* en wordt ondanks de gezondheidscrisis net zo veelzijdig als zijn traditionele fysieke tegenhangers. Om hun gedachtewisselingen tot een goed einde te kunnen brengen, beschikken de burgerteams immers over 4 belangrijke elementen:
  • zowat 20 stimulerende uitdagingen, die onder meer door de TEC, de steden Luik, Hannuit, Chimay, Bergen of Brakel worden voorgesteld;
  • coaches van de Universiteit van Namen, de Waalse overheidsdienst (SPW) of de onderneming Odoo;
  • Gather.Town, een interface om de omstandigheden van een klassiek evenement te simuleren en de samenwerking tussen de teams en de besturen en de coaches te bevorderen;
  • door de Waalse overheden beschikbaar gestelde gegevens …
Dat laatste element lichten we graag verder toe, want het bijzondere van deze hackathon is het gebruik van territoriale gegevens. De hackathon 'Hack Your City' is namelijk de vierde fase van het programma 'Open mijn stad', dat de Waalse overheidsdiensten wil ondersteunen bij hun eerste stappen om datatsets te ontwikkelen onder een open licentie (open data). Tijdens het evenement zullen de burgerteams de genoemde gegevens kunnen gebruiken met een concreet doel voor ogen: het opzetten van een microdienst (bijvoorbeeld een applicatieprototype) die bestemd is voor de Waalse overheidsdiensten.

Bij een wedstrijd hoort uiteraard ook een jury! Verschillende deskundigen staan in voor de beoordeling van de realisaties, waaronder Nicolas Installé, Executive Director van FuturoCité, Isabelle Rawart, Smart Territory Advisor bij het Agence du Numérique en Xavier Devroey, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Delft. In totaal worden 4 prijzen uitgereikt aan de bedenkers van de verschillende microdienstprojecten!

Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds inschrijven! Wij wachten enkel nog op uw team: schrijf je hier in  
* Verwelkoming op Gather.Town op 2 februari om 20.00 uur
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial