Online administratieve procedures, telewerk of e-commerce ... digitale tools betekenen een enorme tijdswinst en toename van het comfort voor die gebruikers die er het vlotst mee om kunnen springen. Maar aan de andere kant werken ze als een rem voor de meest kwetsbaren in de samenleving.
Werkzoekenden, jongeren, vrouwen, gehandicapten, ouderen ... Veel Brusselaars hebben dagelijks te kampen met moeilijkheden bij het gebruik van digitale tools en voelen zich daardoor uitgesloten van deze virtuele wereld.
Vóór de lockdown tekende de tendens tot digitalisering zich natuurlijk al af, maar de pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe dringend het is om de digitale begeleiding van de meest kwetsbaren in onze samenleving op te voeren.
Geschat wordt dat vandaag 40% van de bevolking, zijnde meer dan 300.000 Brusselaars (tussen 16 en 74 jaar), digitaal kwetsbaar is.
Om de digitale skills van deze Brusselaars op te krikken, lanceert het Brussels Gewest, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en de Coördinatie Digitale Inclusie, een projectoproep ter waarde van 390.000 euro. De voorgestelde projecten moeten beantwoorden aan een van de drie vastgestelde prioriteiten: toegankelijkheid tot digitale tools, vorming van jongsaf en begeleiding van de samenleving op het pad naar een voor elkeen toegankelijke digitale transformatie.
De projecten moeten concreet en meteen uitvoerbaar zijn en vooral focussen op mensen die niet vertrouwd zijn met de digitale wereld. Minimaal 50% moet worden besteed aan vorming of ondersteuning van het publiek, en maximaal 50% van de financiële steun kan worden besteed aan de kosten van computerapparatuur.
De kandidaturen moeten ten laatste op 1 april 2021 toekomen bij de Koning Boudewijnstichting. De resultaten van de selectie worden bekendgemaakt in juni.
Bezoek
de website van de Koning Boudewijnstichting voor meer informatie.
afbeelding Koning Boudewijnstichting