Het Brussels Gewest lanceerde de website openbudgets.brussels om volledige transparantie rond de geldstromen binnen Brusselse openbare besturen mogelijk te maken. De site is voor alle burgers toegankelijk, bevat 245.000 lijnen gegevens en biedt tal van voordelen. Een woordje uitleg.
'Wie geeft hoeveel aan wie?' Het komt wel vaker voor dat burgers zich die vraag stellen en zich ergeren aan het gebrek aan transparantie bij overheidsinstanties. In het Brussels Gewest is die tijd nu voorbij!
Openbudgets bundelt alle budgettaire gegevens die door gewestelijke openbare besturen in boekhoudprogramma's worden ingevoerd en die op het gewestelijk platform data.brussels worden gepubliceerd. Dankzij de tab
Visualisaties op het platform zien burgers in één oogopslag de kerncijfers uit het voorbije jaar. Welke bedragen werden er in het kader van subsidies gestort? Welke vzw's en bedrijven ontvingen de meeste subsidies? En ga zo maar door.
Ook de brutogegevens kunnen worden ingekeken, gefilterd en onderling gecombineerd. Zoekopdrachten zijn mogelijk op basis van het registratienummer in de Kruispuntbank Ondernemingen, het juridisch statuut of het postnummer.
Ook beschikbaar: de gegevens van bedrijven die in 2020 een coronapremie ontvingen of aanspraak maakten op subsidies in het kader van een innovatiebeleid, de uitgaven voor vernieuwingen van wegeninfrastructuur, de steun aan vzw's die zich voor daklozen inzetten, ...
Openbudgets bevat gegevens van niet minder dan 16 verschillende besturen. In de Brusselse context is dit een organisatorisch en technisch hoogstandje! Het gaat om een eerste stap richting financiële transparantie in het Brussels Gewest. Het platform zou verder kunnen worden aangevuld met de gegevens van plaatselijke besturen (gemeenten en OCMW's).
'In België én Europa is Openbudgets een van de meest geavanceerde projecten met het oog op transparantie in overheidsuitgaven. 'De gegevens van geldstromen toegankelijk en bruikbaar maken, maakt democratische controle mogelijk. En die is essentieel,' oordeelt Bernard Clerfayt, Brussels minister voor Digitalisering en Administratieve Vereenvoudiging.
NB Openbudget.brussels is gebaseerd op gegevenssets die openbaar worden gemaakt op een gegevensmodel dat ontworpen werd voor het hergebruik en de weergave van deze gegevens. U kan het gegevensmodel op de
datastore.brussels vinden.