Het Smart City Office op inspiratiebezoek in Namen
• 23 Juni 2021
Een bezoek aan Namen: dat stond op donderdag 10 juni op de agenda van de medewerkers van het Smart City Office van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een deel van de cel Digitale Transitie van minister Bernard Clerfayt. Er waren bezoeken gepland aan verschillende plaatsen: de expo Humans/Machines, TRAKK,... We nemen je mee om samen met hen deze fascinerende plekken te ontdekken!
De namiddag van 10 juni begon met een bezoek aan de expo Humans/Machines, de eerste interactieve tentoonstelling van Pavillon. Tot 13 juni kon het publiek hier de digitale cultuur verkennen met al zijn implicaties en ook zijn grenzen, dit aan de hand van de gezichtspunten en creaties van onderzoekers, ondernemers en burgers. Een uitgelezen kans ook om op ontdekking te gaan in de wereld van deepfakes, robots, machines die mensen imiteren en omgevingen gegenereerd door algoritmen.
De teams van het Smart City Office en de cel Digitale Transitie van het kabinet van minister Clerfayt zetten hun bezoek voort op de bouwwerf van NID (Namur Intelligente et Durable), een plek waar burgers en technologie zullen samenkomen in een soort ambassade van het innovatievermogen van de stad. De ontwikkeling van NID tot een multifunctioneel platform maakt informatie-uitwisseling mogelijk en stimuleert samenwerking en creatie. De ruimte wordt een meervoudige plaats van tentoonstelling en dialoog met de spirit van een "burgerkantine".
Laatste halte van dit bezoek: TRAKK, een creatieve hub geboren in 2014 uit vele vaders: het BEP Expansion Economique, het KIKK Festival, de Universiteit van Namen, Gembloux Agro-Bio Tech, La Ressourcerie namuroise en Infopôle Cluster TIC. Deze ruimte beslaat niet minder dan 3000 m² (in de voormalige sporthal van de UNamen sinds 2020) en werd volledig gerenoveerd door BEP Expansion Economique.
"Le petit TRAKK", zoals het plaatselijke team het noemde (naar "petit trac": "de zenuwen") bood alle ruimte om het hubproject op te starten met een fablab, een creative room, 7 kantoren en 3 vergaderzalen, en daarnaast een animatieprogramma (workshops, conferenties, ateliers) en ondersteunende diensten voor start-ups die actief zijn in de digitale, culturele en creatieve industrie.
De dag was voorts doorspekt met ontmoetingen, met onder meer François Laureys, Smart city manager bij BEP en Sophie Marichal, verantwoordelijke voor het NID-project, waardoor we kennis konden maken met het projectbeheer voor burgers, makers, start-ups en gemeenten.
Wat het Smart City Office heeft geleerd? Dat elke stad anders is en voor andere uitdagingen staat! De hoofdstad van Wallonië is op die regel geen uitzondering en heeft zich tot taak gesteld haar eigen visie te ontwikkelen op wat een intelligente stad is. Dankzij dit werkbezoek, dat in het teken stond van ondernemerschap en de verkenning van digitale kunst, kon het Smart City Office ontdekken hoe Namen, net als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zich transformeert tot een échte smart city.
Terug naar news