Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

Jullie meningen over digitale inclusie in Brussel

10 Augustus 2021

Een tijd geleden lanceerden wij op onze website een enquête volledig in het teken van Digitale Inclusie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Nu is het tijd om te bekijken welke conclusies we hieruit kunnen trekken.

In de digitale inclusie barometer die de Koning Boudewijnstichting in september 2020 publiceerde geven zij aan hoeveel procent van de Belgische bevolking het risico loopt op digitale uitsluiting. Iets meer dan 35% van de respondenten duidden het juiste antwoord aan: maar liefst 40% van de Belgische bevolking loop het risico op digitale uitsluiting. Het merendeel van de deelnemers onderschat dus het risico op digitale uitsluiting in het Brussels Gewest. Deze uitslag bevestigt het belang van bewustmaking, één van de luiken van het Plan voor Digitale Toe-eigening.

In de strijd tegen digitale uitsluiting spelen de Openbare Computerruimtes een cruciale rol. Deze OCR zijn aanwezig in verschillende Brusselse gemeentes. Hier vind je computers met internettoegang en kan je je laten begeleiden door de multimedia-animatoren. Wij vroegen welke functie van de OCR volgens jullie centraal staat. Bijna de helft van de respondenten zet de mogelijkheid tot begeleiding tijdens hun online verrichtingen op één. Onze poll geeft een inzicht in wat de Brusselaars zelf aanduiden als prioriteit voor de Coördinatie Digitale Inclusie. In het kader van het Plan voor Digitale Toe-eigening wordt het uitrusten van de eerstelijnsactoren en de ondersteuning van de animatoren door 1 op 5 respondenten aangeduid als prioritair. Hieruit blijkt dus nogmaals hoe belangrijk goede ondersteuning van de begeleiders is.

Bijna 60% van de 75 deelnemers aan de enquête geven aan dat zij het begeleidende luik het belangrijkste vinden. Volgens hen moet de coördinatie Digitale Inclusie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich vooral focussen op de zes verschillende doelgroepen en hoe hen het beste te hulp te komen op hun weg naar digitale toegankelijkheid. Het Brussels Gewest lanceerde in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en de Coördinatie Digitale Inclusie een projectoproep. Welke doelgroep had volgens jullie het meest nood aan ondersteuning in het kader van deze projectoproep? Met 45% van de stemmen kiest bijna de helft van de deelnemers voor kansarmen als prioritaire doelgroep, gevolgd door werkzoekenden (19.5%) en senioren (12.5%). Jongeren, mensen met een beperking en vrouwen sluiten het rijtje af met respectievelijk 10%, 8.5% en 5% van de stemmen. De projectoproep digitale toegankelijkheid ontving uiteindelijk voor 132 ingediende dossiers. Hieruit zijn 30 winnende projecten gekozen die elk tussen de 5000 en 15 000 euro toegewezen kregen.. Wil je graag weten welke projecten er voor jouw gekozen doelgroep in de pijplijn zitten? Bekijk dan hier de laureaten.

Houd zeker onze website in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van de toekomstige peilingen!
Terug naar news

De smart toekomst van Brussel? Ik doe mee!

Een slimme stad heeft oor voor haar inwoners, bedrijven… en hun ideeën!

Ik doe mee

Powered by creaxial