Brussels Hoofdstedelijk Gewest door Europese Commissie uitgekozen om tegen 2030 klimaatneutraliteit te bereiken
• 04 Mei 2022
Op donderdag 28 april 2022 heeft de Commissie de 100 EU-steden bekendgemaakt die zullen deelnemen aan de EU-missie om tegen 2030 100 steden klimaatneutraal en slim te maken. In België zijn vier steden geselecteerd: Antwerpen, La Louvière, Leuven en ... het Brussels Hoofdstedelijk Gewest!
Met een budget van 360 miljoen euro uit het programma Horizon Europa (2022-2023) wil de missie tegen 2030 100 klimaatneutrale en slimme steden in Europa bereiken en ervoor zorgen dat die steden dienstdoen als pool voor experimenten en innovatie, zodat alle Europese steden tegen 2050 dat voorbeeld kunnen volgen. De 100 geselecteerde EU-steden vertegenwoordigen 12% van de Europese bevolking.
De weerhouden steden krijgen advies en ondersteuning op maat van het missieplatform van NetZeroCities, extra financieringsmogelijkheden en de kans om deel te nemen aan belangrijke innovatieacties en proefprojecten. De Europese Commissie voorziet ook in mogelijkheden voor netwerkvorming, de uitwisseling van goede praktijken tussen steden en steun voor participatie van burgers bij de missie.µ
Steden werden uitgenodigd hun belangstelling voor deelname aan de missie in november 2021 kenbaar te maken en de oproep werd op 31 januari 2022 afgesloten. Als eerste stap beoordeelden onafhankelijke deskundigen elke blijk van belangstelling. In een tweede fase paste de Commissie aanvullende criteria toe om te zorgen voor een geografisch evenwicht en een vertegenwoordiging van een gevarieerde groep steden qua omvang, impact en innovatieve ideeën. In totaal meldden 377 steden zich aan voor deelname aan de stedenmissie. Steden die niet werden geselecteerd, krijgen toch steun van de Europese Commissie via het missieplatform en in de vorm van financieringsmogelijkheden in het kader van het werkprogramma van de missie "Steden van Horizon Europa".
De Commissie zal de 100 geselecteerde steden verzoeken klimaatstadcontracten (“Climate City Contracts”) uit te werken, die een uitgebreid plan voor klimaatneutraliteit omvatten in alle sectoren, zoals energie, gebouwen, afvalbeheer en vervoer, alsook daarmee verband houdende investeringsplannen. Bij dat proces zullen burgers, onderzoeksorganisaties en de particuliere sector worden betrokken. De duidelijke en zichtbare verbintenissen die de steden in het kader van de klimaatcontracten zijn aangegaan, zullen hen in staat stellen een dialoog aan te gaan met de Europese, nationale en gewestelijke autoriteiten, en vooral met hun eigen burgers, om dit ambitieuze doel te bereiken.
Terug naar news