Op de Conferentie van Parijs 2015 over klimaatverandering – de COP21 – zijn Staatsleiders van de hele wereld bij elkaar om de CO2-emissies aan te pakken. Maar zij zijn niet de enigen die daar iets aan kunnen doen. Bij deze 3 praktische oplossingen waarbij je een “smart” gebruiker van digitale technologieën kan worden en zo zelf iets voor de planeet kan doen.
In bepaalde opzichten dragen ICT’s bij tot een vermindering van de CO2-emissies, maar in andere opzichten draagt het gebruik ervan bij tot het ontstaan van broeikasgassen. Toch bestaan er eenvoudige maatregelen om die broeikasgasemissies te beperken.
- Je mailbox leegmaken: De mails die wij in onze mailbox opstapelen, zowel privé als voor het werk, zijn meer dan enkel virtuele berichten. Zij « bestaan » ook echt wel op de servers waarop ze gehost worden en het volume dat zij innemen, veroorzaakt stroomverbruik. In Frankrijk heeft telecomoperator Orange berekend dat indien alle Fransen 50 oude of ongewenste mails zouden wissen, die eenvoudige handeling evenveel stroom zou besparen om de Eiffel-toren 24 jaar lang te verlichten (Engels), of nog, 1,6 miljard spaarlampen gedurende een uur te verbruiken!
- Meer lokaal opslaan: De cloud biedt een waaier aan voordelen. Maar net zoals onze mails die op servers op afstand bewaard worden, zorgt het opslaan van bestanden uit ons digitale leven (foto's, video’s, documenten, …) ervoor dat de milieufactuur van de cloud aanzwelt. Nu heeft de website GreenIT.fr berekend dat een gegeven via het internet vervoeren, 2 keer meer energie verbruikt als dat gegeven gedurende 1 jaar opslaan.
- Slim omgaan met je smartphone: Vandaag de dag heeft zo goed als iedereen een smartphone op zak (of meer dan één bij professionele gebruikers). Ook hier zijn er eenvoudige oplossingen om de autonomie te vergroten (dus minder vaak heropladen) en de CO2-afdruk van een smartphone (of een tablet) te verminderen: de lichtsterkte verlagen, sneller naar standby laten omschakelen, nutteloze meldingen uitschakelen, op de achtergrond draaiende apps afsluiten, of heel eenvoudig, je smartphone instellen op de “energiebesparende” stand, als je toestel die heeft tenminste.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kiest voor Green IT
In haar handboek "Groen Kopen!" heeft de Europese Commissie gesteld dat, als alle overheidsdiensten in de Europese Unie energie-efficiëntere computers zouden aanschaffen, dit zou resulteren in een besparing van 830.000 ton CO2!
Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest trekken de overheden dus volop de groene kaart als het ICT betreft. Dat is met name het geval voor het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG), dat onder meer hardware en randapparatuur levert aan een groot aantal instellingen van het Gewest en ook op het plaatselijke vlak. Voor die dienst kiest het CIBG resoluut voor duurzame aankopen en heeft milieuvoorschriften opgenomen in al onze aanbestedingen. Dit groene aanloopbeleid van het CIBG voor het hele Gewest heeft vanwege Leefmilieu Brussel een dikke pluim gekregen (PDF - 349 kB).