Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

UITRUSTEN

Het uitrusten van de OCR's verloopt in verschillende fasen: materiële steun voor de OCR's (aangepaste apparatuur), delen van didactische hulpmiddelen en beschikbaar stellen van online opleidingsplatformen, bijscholen van multimediabegeleiders, vrijmaken van de nodige financiële middelen voor een optimale ontwikkeling van de activiteiten en ondersteuning van het beroep.
 
Meer informatie in het Jaarverslag 2021
 

Materiële steun

De OCR's die het label van door het Brussels Gewest erkende OCR hebben gekregen, genieten bepaalde voordelen, zoals de terbeschikkingstelling van uitrusting door het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG):
  • Klein materiaal, volgens de beschikbare voorraad: een tiental e-ID-kaartlezers, evenals communicatiemateriaal met het logo van erkende OCR: pennen, blocnotes, koptelefoons, multikabels enz.; 
  • Sanitaire benodigdheden, volgens de beschikbare voorraad: mondmaskers en hydroalcoholische gel om de gezondheidsmaatregelen na te leven;
  • IT-apparatuur: alle OCR's met een label krijgen ook IT-apparatuur ter waarde van 10.000 euro. Zodra een OCR het label heeft behaald, krijgt die een lijst toegestuurd met apparatuur die kan worden besteld. Het gaat vooral om mobiele computerapparatuur (laptops, Chromebooks, tablets), pedagogisch materiaal (touchscreens, projectoren), kantoorapparatuur (printers, scanners) en apparatuur om de toegankelijkheid voor bepaalde doelgroepen te vergroten (ergonomische muis, brailletoetsenbord enz.).
Voor meer informatie over de uitrusting van de OCR's, de financieringen en de omkadering kan u het stappenplan voor de oprichting van een OCR raadplegen. De Coördinatie Digitale Inclusie beantwoordt graag al je vragen.
 

Opleiding en delen van hulpmiddelen

In 2021 werkten de CDI, CABAN en easy.brussels samen met WeTechCare om een reeks opleidingen over het 123digit-platform aan te bieden aan multimediabegeleiders en het gemeentepersoneel. Daarnaast organiseren de CDI en easy.brussels jaarlijks opleidingen over digitale overheidsdiensten. Daarvoor werden handboeken opgesteld.
 
Het doel van die opleidingen is om de multimedia-animatoren en de sociale actoren de tools aan te reiken waarmee ze op hun beurt hun eigen publiek kunnen opleiden in, sensibiliseren voor en begeleiden bij het gebruik van digitale tools.
 

Financiering

De CDI is voortdurend op zoek naar financiering waarmee de actoren op het terrein hun projecten duurzaam kunnen maken. Het financieringskadaster dat in maart 2021 werd voorgelegd, gaf de CDI een duidelijk zicht op de financieringsbronnen van de OCR's, zowel de onafhankelijke als de gemeentelijke, en op wat ze precies nodig hebben.

 

Omkadering van het beroep van bemiddelaar

De CDI werkt mee aan verschillende projecten voor de professionalisering van de beroepen die verband houden met digitale inclusie.  
 
  • Op federaal niveau is de BOSA begonnen met het uitstippelen van een traject van certificerende opleiding van digitale schrijfhulp. 
  • De CDI is ook betrokken bij het consortium voor validering van de competenties van de digitale helpers.
Tegelijkertijd startte de CDI een studie over het statuut van de multimedia-animatoren, de definitie van hun taken en de uitwerking van een deontologische code. 


Powered by creaxial