Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten?

Ok

BEGELEIDEN

Bijna 10% van de 16- tot 74-jarigen in België heeft nog nooit het internet gebruikt En 39% van de bevolking heeft geen of nauwelijks digitale basisvaardigheden. Het gaat vooral om personen met een laag opleidingsniveau en een bescheiden inkomen, maar ook oudere mensen. Ook vrouwen zijn vaak de dupe van de digitale kloof. Algemeen gesproken zou 60% van de Belgen graag een opleiding over internet en informatica volgen om bij te blijven.
 
Begeleiding om burgers vertrouwd te maken met digitale technologie is er weliswaar voor alle burgers, maar in het bijzonder voor werkzoekenden, jongeren, senioren, personen met een beperking, kwetsbare burgers en vrouwen. We moeten er rekening mee houden dat sommige categorieën tegelijkertijd te maken krijgen met verschillende kwetsbaarheidscriteria. 
 
Er worden verschillende acties ondernomen om die doelgroepen gericht te ondersteunen: de aankoop of verdeling van computerapparatuur, projectoproepen, publicaties (onder meer een gids) maar ook:
 
  • Projectoproep 'Digital Brussels': De projectoproep legde de nadruk op bewustmaking rond digitale toegankelijkheid voor groepen die ver van de digitale wereld af staan. Dertig projecten kregen financiële steun gaande van 5.000 tot 15.000 euro, voor een totaalbedrag van € 390.000. 
  • Digitale inclusiegids: de lijsten die sinds 2019 worden opgesteld om Brusselaars door te verwijzen naar actoren van de digitale inclusie, worden gebundeld in een gids die wordt verspreid in de Brusselse gemeenten, OCMW's, agentschappen van Actiris en vzw's in 2022. 
Meer informatie in het Jaarverslag 2021.

Werkzoekenden

Heel wat actoren in het STUCO en de WG, zoals Actiris, Bruxelles-Formation en DigitalCity,  werken rond digitale begeleiding van werkzoekenden. 

Meer informatie in het Jaarverslag 2021.

De jongeren

Naast de verdeling van computerapparatuur in de Brusselse middelbare scholen, werken het CIBG en de CDI aan verschillende projecten speciaal voor jongeren die ver van de digitale wereld af staan. Meer informatie vind je in het jaarverslag 2021. 

In het kader van het werkterrein 'De digitalisering van de Brusselse scholen ondersteunen' van het 'Brussels Programma voor Onderwijs en Kinderopvang' van de strategie GO4Brussels 2030, heeft de Dienst Scholen van perspective.brussels, in samenwerking met het CIBG, een telling opgestart over de 'Uitrustings- en connectiviteitsgraad van scholen in het Brussels Gewest'. 

In 2020 maakte de regering ook een uitzonderlijk budget vrij van 3.267.000 euro in het kader van een noodplan om digitale uitrusting voor leerlingen uit kansarme milieus te ondersteunen: 728 chromebooks werden verdeeld in de Franstalige middelbare scholen en 14 Nederlandstalige scholen ontvingen subsidies voor de aankoop van computerapparatuur. In 2021 konden 80 scholen gebruikmaken van een uitgebreid plan om hun school uit te rusten met de computerapparatuur van hun keuze (gerecyclede pc's, interactieve borden, tablets, laptops enz.).  Op basis van dezelfde selectiecriteria werd flink wat steun verleend (voor een totale waarde van 2.400.000 euro) aan middelbare scholen in alle netten voor de installatie van bekabeling en wifi.
 
Meer recent heeft het plan 'Mijn school gaat digitaal', dat door het CIBG en IRISnet werd uitgewerkt, de ambitie scholen te steunen in hun rol als 'vormingscentra' voor de leerlingen van het gewest.

Senioren
 

De CDI werkt samen met vzw's, de privésector en gewestelijke organisaties (IrisCare) om senioren aan te moedigen en te begeleiden bij hun digitale activiteiten. Meer informatie vind je in het jaarverslag 2021.
In 2020 hebben het CIBG, via de Coördinatie Digitale Inclusie, IrisCare, Orange en CABAN tablets ter beschikking gesteld in 138 woonzorgcentra in het Brussels Gewest, zodat senioren in contact kunnen blijven met hun familie.
Via de uitrusting van de erkende OCR's en de levering van mobiele apparatuur moedigt het gewest de OCR's aan om acties op te zetten buiten hun lokalen, bijvoorbeeld in scholen, rusthuizen of rechtstreeks bij de bewoners.
 

Personen met een beperking

De Coördinatie Digitale Inclusie werkte mee aan het opstellen van het Handistreaming van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat nog in ontwikkeling is. Ze is ook intern een partnerschap aangegaan met Passwerk en heeft een opdracht uitgevoerd bij het CIBG, namelijk binnen het team van IRISbox-testers.

In samenwerking met CAWaB publiceerde de Coördinatie Digitale Inclusie ook dit jaar de "Inclusieve Aanbevelingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest". Deze aanbevelingen zijn erop gericht de goede praktijken op het vlak van digitale toegankelijkheid van websites te beschrijven, teneinde de toegang tot essentiële diensten voor burgers met een beperking te garanderen.
 

Kwetsbare personen

De Coördinatie Digitale Inclusie werkte onder meer mee aan het opstellen van het gewestelijk plan voor de ondersteuning van eenoudergezinnen door een reeks uit te voeren acties voor te stellen, in aansluiting op het PDT.

Vrouwen

De Coördinatie Digitale Inclusie maakt deel uit van het gewestelijke ecosysteem 'Women In Tech' en de federale strategie ''Women In Digital 2021-2026'. Ze neemt deel aan heel wat workshops om meisjes en vrouwen warm te maken voor de digitale wereld in het algemeen en om vrouwen bewust te maken van IT-beroepen. 

In 2021 financierde de CDI, in samenwerking met Women In Tech en Innoviris, mee de documentaire ‘Casser les codes’ die vrouwen in IT wil promoten.

Meer informatie in het Jaarverslag 2021.
 


Powered by creaxial